Kakaós tarka kuglóf

Családunk egyik kedvence ez a kuglóf, melynek receptje nagypapám testvérétől származik. Így a mi receptes füzeteinkben csak "Juli nénje kuglófja" néven szerepel. Nem élesztős kelt tészta, sokkal inkább kevert, omlós, édes sütemény. Eszményi finomság kávé mellé vagy a reggeli kakaóhoz. És ha a tízórais dobozba kerül, akkor garantáltan nem jön haza maradék.

Gondolom fölösleges hangsúlyoznom, hogy a titok a remek recepten túl, a minőségi hozzávalókban rejlik. Legalapvetőbb dolog, hogy csakis vajjal készítem, sosem margarinnal (ez minden süteményre igaz, és a kenyérre is csak vajat kenünk). A kakaó nem instant, cukrozott, hanem magas kakaóvaj tartalmú kakaópor. A vanília sem vaníliás cukor, hanem vaníliarúd kikapart magja. (A héjakat viszont egy dobozba zárom kristálycukorral, így az pár nap múlva illatos ízesítője lesz bárminek. Ha pedig kiveszem onnan, tejbe belefőzöm, hogy igazi vaníliás tejet ihassunk.)


Hozzávalók:
25 dkg cukor
3 tojás
20 dkg vaj
2 dl tejföl
30 dkg liszt
1 cs. sütőpor
pici só
1 rúd vanília magja
kakaópor
mazsola



Elkészítés:
A cukrot a tojások sárgájával, az olvasztott vajjal és a vaníliával jól kikeverem. Hozzáadom a tojások felvert habját, a tejfölt, lisztet, sütőport, sót. Felét átöntöm másik tálba, ahhoz kakaóport keverek és mazsolát (utóbbi természetesen elhagyható vagy más aszalt gyümölccsel pótolható). Ha eszembe jut fahéjjal, citromhéjjal ízesítem.
 Kanalanként felváltva rakom a kivajazott, lisztezett kuglóf formába, így lesz szép tarka.
Alufóliával letakarva légkeveréssel 180 °C-on sütöm kb. 50 percig, majd még 10-15 percig levéve a fóliát. Többször végzek tűpróbát közben.

Örömteli sütögetést és jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések: