Ha emeletes az ágy

Sokszor tapasztaltam már, hogy olykor a vásárlók adják a legjobb ötleteket vagy a következő löketet egy újdonság kialakításához. Ezúttal a batyusokból merített ötlet alapján kialakított tárolót mutatok, ami szintén megrendelésre készült.


Kis gazdájának emeletes ágya van, és hogy ne kelljen le-föl mászkálni a sok nélkülözhetetlen apróságért, anyukája egy ágy keretére rögzíthető tárolót kért. Könnyedén felgombolható, így tisztítása sem okoz problémát, a zsebek teteje szintén gombbal zárható szükség esetén. Mérete természetesen egyéni igényekhez igazodik.




Iskola, iskola, ki a csoda jár oda?

Mutattam már az otthonteremtőben tanulósarkokat, szobákat, az ötletelőben saját kezűleg is megvalósítható rendszerező, tároló megoldásokat az íróasztalhoz. Aztán a facebookra is feltettem néhány ötletet, aminek kapcsán egy kedves vásárlóm megkért, hogy készítsek nekik valami hasonlót textillel bevonva.
Így az ott bemutatott karton kuckó alapján elkészült az én tanulósarkom, vagy nagyképűen mondhatnám: hordozható munkaállomásom is. 
Praktikusnak találom olyan esetekben, ha a gyerkőcöknek közös asztaluk van vagy a konyhaasztalnál szoktak tanulni. Erre feltűzhetik, belerejthetik a fontos teendőket, órarendet, kedvenc rajzokat, figurákat, ha végeztek, akkor pedig egyszerűen becsukják és felteszik a polcra. (mérete csukott állapotban az A3-mas lapoknak felel meg)



A HF semmi esetre sem a házi feladatra utal, sokkal inkább egy szépséges nevet takar. Hanna Fruzsinának készült a mappa.




Kérésre szívesen készítek hasonló "munkaállomást".

Iskolába készülünk - 18+1 ötlet leírásokkal

Nem mondhatjátok, hogy túl korán szólok, mert már csak szűk két hetünk van iskolakezdésig. Azért ennyi idő alatt is megvalósíthatóak az alább bemutatott ötletek vagy egy részük. (Szinte mindegyikhez megtaláljátok az elkészítési útmutatót is a linkre kattintva.)
Az Otthonteremtő blogomon korábban már mutattam néhány tanulósarkot, szobát esetleg nézzétek át ezeket is, mert rengeteg jó elképzelés valósult meg bennük.

Mi kell tehát a sulihoz idén? Nézzünk körül először a szobában, az íróasztal környékén. Tekintsünk most el attól, hogy ezermester apa elkészíti magát az asztalt és a polcokat, és maradjunk a könnyen, gyorsan megvalósítható tárolóknál. 
Amit már unalomig ismételgetek: gyűjtsük a kiürült konzerves dobozokat és befőttes üvegeket. Most például jó hasznát vehetjük. Szép és hamar megvan, ha papírral tekerjük körbe és masnival díszítjük. De varrhatjuk is mondjuk filcből, ahogy már mutattam korábban lépésről lépésre.

  forrás                                                                          leírás itt

 Sok dobozt akár a falra is akaszthatunk, ha felfúrjuk egy fa vagy furnér táblára, így nem foglalják a helyet az asztalon. Régi nadrágok zsebeit is újrahasznosíthatjuk egy igazán vagány tartó formájában.

 forrás                                                                         forrás

Konyhai fali tárolókat, akasztókat, kosarakat, dobozokat is bátran bevethetünk az íróasztal fölé szerelve. Pont olyan praktikusan használhatóak itt is, mint az eredetileg nekik szánt helyen.


Tovább lépve következzenek, amelyek már a táskába is kerülhetnek.
 Magát a ceruzát is elkészíthetjük: ceruzabél, papír és megfelelő ragasztó kell csak hozzá.


Ha ennyire vállalkozó kedvűek nem vagyunk -vagy a gyerkőc még kicsi és ezt jobban értékelné -, akkor varrjuk meg a ceruzák végére kedvenc figuráját.


Kicsit több munkával egységessé tehetjük a noteszek, füzetek, sőt a tollak borítását is.

Kedvencem ez a személyre szóló notesz, ami szintén újrahasznosított alapanyagokból készült igazán egyedi darab.


Komplett kis művész felszerelés tárolására egyszerűen filcből varrhatunk tartót.

Persze házi tízórai, uzsonna nélkül nem engedhetjük el a gyereket az iskolába. Praktikusak a készen kapható dobozok is, de mennyivel személyesebb (és mutatósabb is) egy anya által készített tartó!

 forrás és leírás                                                     forrás és leírás

Aki papírba csomagol, annak is van lehetősége a díszítésre. Három letölthető, nyomtatható minta található alább.
Persze elég, ha csak ötletet merítünk belőlük és egyszerűen fogunk egy tollat, megrajzoljuk/írjuk a saját változatunkat. (Én a tízórai mellé csomagolt szalvétára szoktam üzeneteket írni a srácoknak - apának is persze. :))

 forrás, ahonnan letölthető                                      forrás, ahonnan letölthető

Szükségünk van még egy tornazsákra. Ennek szabásmintáját és díszítését is elérhetitek a kép alatti linken. Kezdő varróknak is ajánlom, nem nehéz!

 forrás és leírás itt, szabásminta itt

Ezt a tolltartót viszont inkább a haladóknak javaslom, idő- és munkaigényesebb darab, persze a végeredményen meg is látszik.(Ennél egyszerűbbek szabásmintáival tele van az internet, bár kicsi gyerekeknek azért a hagyományos változat ajánlott.)
forrás és leírás

 Végül egy iskolakezdő póló, amit leginkább az elsős tanítónénin tudok elképzelni. :)

Ajánlom magamat

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe, mert egy profi kérdező remek kérdéseire feleltem, így már ezért érdemes elolvasni. :)
Ja, és nyereményjáték is társul hozzá, ha esetleg ez számít... ;)


Mátra

 Kihasználva a nyár utolsó hosszú hétvégéjét elutaztunk. Felmásztunk Magyarország legmagasabb pontjára és legnagyobb vízeséséhez is. Azt kell mondanom, minden perc, amit a Mátrában töltöttünk megérte! Hűvös, árnyas bükkösökben kirándulni ilyen időben - nincs is ennél jobb! 
Persze a Kékesen sokan voltak, de ahogy elindultunk a piros jelzésen, már csak az erdő zaját hallottuk. A mókusokat lefényképezni ugyan nem sikerült, de a fiúknak maradandó élményt okoztak.



 Másnap az Ilona-vízeséshez tettünk egy kisebb túrát (ami biztos több volt, mint amit a táblák ígértek). Többek közt azért volt jó, mert kevésbé látogatott hely, mint például a Szalajka-völgy, így itt is csak kevés emberrel találkoztunk, amit én természetjárás során igen csak előnyben részesítek.
Persze a vízesés vízhozama megfelelt az augusztusi aszályos időnek, de ez kicsit sem vett el az élmény értékéből.



A Kékesre felérve az alábbi vers jutott eszembe. (Nem azért mert ilyen volt a hangulatom, egyszerűen csak mert szeretem.)

Bede Anna: Még kétszer kétdecit


Ez a kő hazánk legmagasabb pontja.
Csak ne volna annyi szemét.
Aki fél a sártól, menjen gólyalábon.
Gyula bácsi, még kétszer kétdecit.
Melegített tányér, így tanultam még az apámtól.

Bedilizett az öreg.
Patak csobog.
Nem, a budiban a vízcsap.
Ki volt írva: Turistaút a Sástóhoz.
Szöges drót várt és harapós kutya.
Ötven forint a szoba ára, előre kérem.
Szegény özvegy vagyok.
Az öregúr ezzel a nővel fiatalítja magát.
Ez az út járhatatlan.
Milyen zilált az ég.
A kilátótornyot ledöntötték.
Gyula bácsi, még kétszer kétdecit.
Apafej, tótágast állok a kövön.
Most a tyúkszemem hazánk legmagasabb pontja.

Az emberekért akartam élni.
Itt jó, a virágaim között.
Az erdő zúg.
Nem, a ventillátor.
Kisütött a nap.
Nem, kiporolták a függönyöket.
Fúj a szél.
Nem, berúgtál.
Nem alkothat nagyszerűt,
mondotta Goethe,
aki kisszerű.
Ha kilátást akar, menjen a Bugaci pusztára.
Gyula bácsi, még kétszer kétdecit.
Géza bácsi vagyok.

(A vers Bede Anna: A kivetett hal imája című kötetében jelent meg.)

Tegnap reggel

 ... egészen a kert végében locsoltam, ki is mentem onnan, elnéztem balra és megláttam az eget a maga kék tisztaságában és a földet csak úgy csupaszon, frissen megművelve. És az jutott eszembe, hogy pont ez a két szín, ez a végtelenség és ez az egyszerűség az, amiért én a tengert szeretném látni egyszer.


A sivatagba ugyan nem vágyom, de lehetne az is. Ne legyen persze!

Dekoráció nélkül is befőzök

(...közkívánatra. És nem foglak itt receptekkel elárasztani benneteket, megígérem!)

Tulajdonképpen nem is igazi befőtt lesz a vége, mert ugyan megfőzőm, de végül a fagyasztóba kerül.
Szóval az én igen egyszerű lecsóm és a paradicsomszószom receptje következik.

A lecsó elkészítése tényleg nagyon könnyű. Ugyanannyi paradicsomot és paprikát veszek, kilónként egy fej hagymával egészítem ki, hagyományos módom megfőzöm. Kihűtöm és kb. 80 dekás adagokban lefagyasztom. Tulajdonképpen ennyi az egész, mert az ízesítést és gazdagítást mindig akkor végzem, mikor készre főzöm a fagyasztóból kivéve (mi leginkább rizzsel, kolbásszal szeretjük, de ez már igazán egyéni ízlés kérdése).


A paradicsomszósz ennél kicsit összetettebb. Kezdem azzal, hogy a paradicsomok héját lehúztam - ez a lecsó esetében is így van -, alját keresztben bemetszem, leforrázom, néhány perc múlva egy tisztességes paradicsom szinte magától kiugrik a bőréből. Az előkészítésnek ez a legidőigényesebb része - különösen, ha 10 kg paradicsommal dolgozik az ember.
Ekkora mennyiséghez én 6-7 fej vöröshagymát és 1 fej fokhagymát darálok le, amit olajon megpirítok. Erre kerül a leturmixolt paradicsompüré, nagyjából 20 dkg cukor, 10 dkg só. Nyilván az a legjobb, ha friss fűszereket dolgozunk, mondjuk csokorba kötve, de a szárított is megteszi. (Nekem most az volt itthon.) Tehát kerül bele 3 babérlevél, petrezselyem, bazsalikom, oregano, kakukkfű, kevés tárkony, bors, mivel mi így szeretjük, de érdemes kísérletezni saját ízekkel.
Több órás főzés után gondolom besűrűsödik a paradicsomlé, de én nem vagyok ilyen kitartó, így egy óra után hagytam hűlni. Fél literes adagokban fagyasztom le, később a felhasználástól függően sűrítem keményítővel vagy besamellel, ezt használom például spagettiszósznak, pizzára, lasagne-hoz, paradicsom mártásokhoz.
Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy dunsztolás után befőttes üvegekben is eláll* a szósz.

-------------------

* Igen, eláll! Azóta kipróbáltam és bevált. Jó meleg takarók között dunsztoltam teljes kihűlésig és nyolc hónappal később sincs semmi bajuk. Egész télen saját paradicsommártásból készült ételeket ettünk. (Nyilván nem csak azt, de boltban nem vettem semmi hasonlót!)



Augusztusi akció

Azt gondolom, éppen ideje már, hogy újra megköszönjem nektek, hogy velem vagytok, hiszen nem lehetek ezért elég hálás !
 Így tehát az elkövetkező három hétben (tehát egész augusztusban) minden 3000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes postázást biztosítok.
Ezen felül pedig, aki ez alatt az idő alatt vásárol, azok között további három darab egyenként 
1000 Ft értékű kedvezményt sorsolok ki, 
amit a szerencsések a következő vásárlás során válthatnak be (még 2012-ben).

Amennyiben élni szeretnétek a fenti kedvezménnyel, kérem jelezzétek vásárlás során!

 A boltot folyamatosan töltöm, de most is bőséges a kínálat, így válogathattok nyugodtan.
A kedvezmény minden termékre vonatkozik, nézelődjetek tehát itt, a Meskán található boltomban.

(A keresést egyébként megkönnyíti, ha a jobb oldalon található "polcokra" kattintotok, így láthatjátok a kisebb, vagy nagyobb figurákat, esetleg az összes batyust egyszerre, nem pedig ömlesztve az egészet - a feltöltés sorrendjében.)



Világjáró - Lombardia, Olaszország

 Hűsítő fehér színek a forró nyárban. Rusztikus, vidéki hangulat némi ódon bájjal. Természetes fa, háncs, agyag kiegészítők.


Manapság éppen nagyon divatos ez a hangulat, de nekem mindig is kedvencem volt. A fehér tiszta, egyszerű hátteret ad a mindennapokhoz, nyugodt, kiegyensúlyozott hangulatot áraszt és nem utolsó sorban bármivel kiegészíthető.

Katrin Arens otthonában járunk Olaszországban, aki maga tervezi és készíti a bútorokat. Régi faanyagokat használ alapanyagként, ezekből egyszerű, letisztult formákba álmodja használati tárgyait.











 Forrás: the style files


A gyermek/munka/helye

Illúzióromboló vagy sem, ideje az iskolakezdésre gondolni! Ha más szempontból nem is, de legalább a tanulóhely berendezését tekintve. Lassacskán kiegészíthetjük, átalakíthatjuk vagy lecserélhetjük a már meglévő, esetleg kinőtt vagy tönkrement bútorokat, tárolókat.Nem muszáj a katalógusok steril világát követni, sőt! Szabjuk egyénire, mindenekelőtt gyerekünk igényeit és ízlését szem előtt tartva.

Ha a kinőtt gyerekbútort kell cserélnünk egy tini szobában,  akár egy szabályos dolgozósarkot is kialakíthatunk. Nem feltétlenül kell nagy költségekbe verni magunkat. Régi bútorokkal igazán érdekes hatást érhetünk el és valóban felnőttnek érezhetik magukat a nagy gyerekek. (természetesen csak akkor, ha ez az otthonunk egészébe passzol, nehogy a gyerek úgy gondolja, hogy miénk a csillogó új, neki pedig csak a kopott, régi jut!) Lehet, hogy az ócskapiacon is szívesen válogat majd magának kiegészítőket. Régi dobozokat, üvegeket akár saját magának is felújíthatja tárolóknak.

Kisebb helyeket jól kihasználhatunk falra erősített polcos asztallal. Könyveknek, füzeteknek pedig fölé erősíthetünk még polcokat, fali tárolókat.

 Két gyerkőc esetében ideális lehet az egymással szembefordított, de polcokkal elválasztott két asztal.  Így kevésbé zavarják egymást a tanulásban és viszonylag kis helyen elférnek. (Nálunk kifejezetten jó választás volna, mert az egyik gyerek jobb-, a másik balkezes, így mindkettőjüknek megfelelő fényviszonyokat tudnánk teremteni.)

Ha nagyobb tér áll rendelkezésre, akár egy külön szoba a tanulásra, bátran térbe állíthatjuk az asztalokat. (Több gyerekes családoknál lehet, hogy ez lesz az igazán helytakarékos? Hiszen három, négy vagy több asztal helyett egy nagyobbra van szükség és egy álló polcra, ahol mindenkinek megvan a saját helye.)

A hagyományosabb elrendezésnek sem kell azért unalmasnak lennie. Az íróasztalok feletti falat táblafestékkel lefestve a gyerekek nap mint nap kiélhetik kreativitásukat az egyébként tiltott felületen.

Persze a kisebbek szobáját is berendezhetjük stílusosan. Mitöbb, kötelességünk jó ízlésben is példát mutatni és ha már a lakás többi részére odafigyelünk, a gyerekszobának sem kell habos-babosnak, rózsaszín-kéknek lennie.
Egy galériaágy alá kerülő asztalnál különösen oda kell figyelni a megfelelő fényviszonyokra.

Semleges, állítható magasságú bútorok esetén elég lehet a kiegészítőket lecserélni a későbbiekben.

A fentebb látott falra erősített asztalra újabb variáció, egy egyszerű polc. Érdemes megfigyelni milyen erősen befolyásolják egy tér hangulatát a kiegészítők.

Hangulatos, nosztalgikus a régi iskolapadokat idéző íróasztal. Felnyitható teteje alá elrámolhatóak a ceruzák, tollak, apróságok. Egy mellette a falra erősített polc itt is helytakarékos megoldás lehet.

Ebben a tanulósarokban a munkát felügyelő szülő részére kialakított ablakzugra hívnám fel a figyelmet. Én tudnám értékelni! :)

Könnyen, gyorsan megvalósítható csináld magad ötleteket iskolakezdéshez itt gyűjtöttem össze.