Inspiráló színek - barna

A barna a neutrális, semleges színek közé sorolható, ennek ellenére azért mégis karakteres, jellegzetes színről van szó. Habár gondolhatjuk túl egyszerűnek, unalmasnak, azért a barna lehet igazán izgalmas és kifinomult és mindenekelőtt rendkívül praktikus.

A kávébarna egy visszafogott, klasszikus árnyalat, ami ugyanúgy illik a hagyományos, mint a modern lakberendezés színei közé. Különféle textúrák társításával rendkívül érdekes eredmény születik.


A sötét csokoládébarna már nagyobb körültekintést igényel. Érdemes kisebb mennyiségben alkalmazni, ellenkező esetben túl forró és szirupos lehet. 
Konyhákban közkedvelt szín, elsősorban sötétre pácolt, festett fa bútorok formájában. Nagy terekben valóban megvan a helye, azonban apróbb, zárt konyháknál óvatosan, kis mennyiségben használjuk, mert teltségénél, sötét árnyalatánál fogva erőteljesen beszűkíti, összenyomja, sötétíti a teret. Ebben helységben pedig leginkább világos, tiszta felületekre van szükség!

 




A barna árnyalatival berendezett szoba hívogató kényelmet, melegséget, otthonosságot áraszt. Ilyen képeket nézve úgy érezzük, hogy könnyedén beléphetünk és máris otthon érezzük magunkat.
Társasági élettérnek kiváló háttérszín, mivel a barna a fa anyagok állandóságát, megbízhatóságát sugallja.



Élénk kontrasztokkal megszelídíthetjük és igen hatásos felületeket hozhatunk létre. A világoskék és a halványrózsaszín mellett például kifejezetten tiszteletet parancsolóvá válik.



 

Gyerekszobákban ritkán alkalmazott árnyalat, inkább kamaszok, mint kisebbek szobájába illik, kontrasztos színekkel párosítva.



Hálókban viszont egyre kedveltebb, ami érthető, hisz valódi fészek meleget sugároz, valósággal körülölel.




Fürdőkben is inkább világosabb változatai a megszokottak, bár igaz, hogy különleges végeredményt kapunk egy kávé- vagy csokoládébarna fallal. 
Férfias, egyben természetes, biztonságot, maradandóságot, állandóságot közvetít.



Együtt a család - mese hétvégére

Tarcsai Szabó Tibor: Pünkösdi királyság


- Játsszunk királyosat! - ragyogott fel Andris szeme. - Én leszek Csobánc, az ifjú király!
- Nem bánom - bólintottam -, de hadd legyek én a király!
- Hogyisne! - nézett rám megütközve. - Én szoktam a király lenni!
- Hát éppen ez az! Hogy mindig te vagy a király! Most az egyszer hadd legyek én!
- De te nem lehetsz - nyögte, és látszott rajta, hogy kétségbeesetten keresi a kifogásokat -, mert én… sokkal jobb király lennék!
- Ugyan már! - biggyesztettem a számat. - Mitől lennél jobb, mint én?
- Mert… én nem sanyargatnám a népemet! - jelentette ki önérzetesen.
- Nagy dolog! - legyintettem lekicsinylőn. - Én sem!
- És igazságos is lennék! - tette hozzá gyorsan.
- Nálam aztán senki sem lenne bölcsebb és igazságosabb! - forgattam a szemem.
- És nem szednék be adót! - vágta ki büszkén a végső érvet, és tekintete úgy csillogott, mint folyócsiszolta kavics a napsütésben.
Ez megrendítette magabiztosságomat. Csak álltam tétován.
- Én pedig még ajándékokat is adnék a népemnek! - böktem ki végül.
- Ajándékokat? - merevedett meg Andris. Az ajándékozást láthatóan nem a királyi tevékenységek között tartotta számon.
- Minden nap adnék valamit az embereknek! - ütöttem tovább a vasat. Éreztem, hogy máris jobban állok a trónért folytatott küzdelemben.
- De mit?
- Bármit. Mindent, amim csak van! A kincseim, az ékszereim, a ruháim, mindenem!
- De akkor egyre szegényebb leszel!
- Bizony. És a végén én leszek a legszegényebb király a világon!
Andris eltűnődött. A legszegényebb király szerepe nem tűnt túl vonzónak.
- Meg aztán azért sem lehetsz király - magyaráztam egyre határozottabban -, mert a királyok mind szakállasak. Nekem van szakállam. Neked nincs. Tehát csak én lehetek a király!
- Nem is mind szakállasok - morogta Andris kedvetlenül. Kicsit vívódott, majd lemondóan legyintett. - Akkor legyél te a király! Mi lesz a neved?

A mese további része itt olvasható.forrás: Tarcsai Szabó Tibor honlapja

Inspiráló színek - fehér

Könnyű megfeledkezni róla, hiszen nem eléggé "színes", mégis ez a létező legtisztább szín. A fehér a világosság színe, általában pozitív tulajdonságokat hordoz. Világosságot, szüzességet és tisztaságot, valamint új kezdetet, a születést jelképezi. Egyben az istenség a tökéletesség, büszkeség, jóság és örökkévalóság szimbóluma is.


Enyhén kékes árnyalatokkal vegyítve nagyon hidegen hat. A fehér lakás világos, tágasnak tűnik, de a túl sok fehérség sivár, steril és kórházi hatást kelt, ezért ajánlatos a fehér falakat díszíteni, poszterekkel vagy bekeretezett képekkel élethűbbé varázsolni. 
A lakás napsütéses oldalán viszont kellemes hűsítő hatású. Alapvetően frissítő, megnyugtató környezetet teremt.





Fehérre festett és bútorozott szobában kiemelt, hangsúlyos szerephez jutnak a kiegészítők. Színes tárgyakat használva könnyen megváltoztatjuk a szoba hangulatát. Rusztikus, romantikus, country, de akár modern hatást is elérhetünk fehér alapokra építkezve.



képek: pinterest

Gyerek buli

Most éppen a közelgő Gyermeknap ürügyén állítottam össze egy gyerekbuli ötlet gyűjteményt. Azt gondolom szülinapok és egyéb mulatságok alkalmával is jó hasznát vehetjük még.
Nem csoportosítottam egy bizonyos téma köré, nem is szívesen tenném. Jobban szeretem, ha a gyerekek fantáziája szabadon szárnyalhat. Nincs szükségük arra, hogy a tányérok és szívószálak mind tündéresek vagy pókemberesek legyenek, csodásan fognak szórakozni ezek nélkül is.
Mégis van bennük valami közös: nem kerülnek szinte semmibe, némi kreativitás szükséges mindössze hozzájuk.

Kezdhetjük akár rögtön azzal, hogy az összegyűjtött konzervdobozokat (én mindig elmosom és elteszem, sok egyéb mellett akár ilyenkor is hasznosíthatóak) mindenki saját kedve szerint feldíszíti. (Később haza is viheti a sajátját, remek ceruzatartó lehet belőle.)
Célba dobáshoz vagy gólyalábnak is kiváló, előbbihez kisebb labdák,  utóbbihoz kötél és egy apuka szükséges, aki lyukat fúr a dobozokba. Ha sokan vannak a srácok, akár sorversenyt is rendezhetünk nekik.


Tekézni persze másképp is lehet. Vízzel megtöltött műanyag palackokat sorakoztathatunk a járdára és hajrá!
A hétköznapokon is jól jön egy méretes, táblafestékkel lefestett felület. Így nem a ház falára vagy a féltett térkövekre kerülnek a remekművek, hanem a kertben állandó, változó kiállítássá válnak.


 Dekoráljunk papír rakétákkal - melyek egyébként konfettit rejtenek és WC papír gurigából készültek -, vagy textil parti zászlókkal, melyek tartósságuknál fogva évről évre, buliról bulira újra használhatók.
Kerítsünk el a kertben vagy a parkban egy kis zugot a gyerekeknek függönnyel, igazán szívesen időznek majd a szabadban felállított kuckóban.


És semmiképpen ne traktáljuk őket egészségtelen, készen vásárolható mindenfélékkel. Szívesen fogyasztják az egészséges csemegéket is, csak megfelelő tálalás kérdése. (Mikor kiscsoportba járt a nagyobbik fiam, és mi vittük a gyümölcsöt, sokan csodálkozva néztek a mazsolára, aszalt gyümölcsökre, sőt a nyers répára is. Azért megkóstolták és persze ízlett mindenkinek!) 
A jégkrém is lehet házi készítésű, akár egyszerűen a gyümölcsturmix vagy joghurt lefagyasztva. Ha a pálcikára kapszlit húzunk talán valamennyire a ruhát is megóvhatjuk.


Képek és ötletek forrásai: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10