Vasárnapi nézelődés...

Igazi kikapcsolódást, pihenést és inspirációt nyújt Loreta blogját nézegetni. Nem csak nagyon szép alkotásokat láthatunk, hanem igazi művészi fotókon mutatja be mindezeket. Számomra nagy élmény volt nála barangolni kicsit!
Ha ráértek ma délután, fogjatok egy bögre forró teát, és merüljetek el az ő mesevilágában!


Csomagoltam...

Végre sikerült saját csomagolást készíteni az apróbb-nagyobb termékeimnek. Amit igen hasznosnak találok, mivel a karácsonyi portékákból visszaérkezők közül jó néhány bepiszkolódva jött haza. :(
Így azt gondoltam, itt az ideje, megvédeni a kis drágákat. Marion (Sima) blogján találtam egy igen egyszerűen kivitelezhető módszert, aminek azért egész esztétikus végeredménye született szerintem.
Íme:


Nem is kell más hozzá, mint némi műanyag, vagy celofán tasak, rajzlap, tűzőgép, nyomtató és egy egyszerű Word program.
(Marion egyébként részletesen bemutatja a  készítést, képekkel kísérve. Habár nem nagy ördöngősség az egész, azért érdemes megnézni!)


Nem tüntem el...

...csak ledöntötte a családot valami nyavalya, és sajnos engem sem kímélt, így a varrógéphez nincs erőm odaülni. Pedig annyi új ötletem van... :(
Addig is megmutatom az én pici varrókuckómat a nappali sarkában:


Persze van hozzá egy szekrény, az anyagoknak...

...meg egy szépséges komód, amiben a kész termékek várják gazdájukat...

További népi motívumokat...

...gyűjtöttem ki ide. Hajrá lányok! Kövessük Évit a magyar motívumok felhasználásában! Igyekszem folyamatosan bővíteni. Nagyon örülnék neki, ha Ti is tudnátok ötleteket adni, és természetesen forrás megjelöléssel szívesen felrakom a blogra, ha hozzájárultok.
Jobb oldalt a lenti kép mögött nyomonkövethetitek...


Mikor az ég a földdel összeér...

Tudom, azt inkább a tengerre szokták mondani, de most, ha kinézek az ablakon, tényleg nem látom, hol végződik a föld, és hol kezdődik az ég. Hófehér minden...


Habár karácsony elmúltával én általában azt sem bánnám, ha egyből március következne, azért be kell lássam, ez igazán szemet gyönyörködtető!


Körbejártam a házat, és az ablakokból készítettem ezeket a képeket. Jó a kilátás mifelénk, igaz?

Az én babám!!!

Régóta érlelődik bennem a gondolat - és persze kísérleteztem is időről időre -, hogy saját babát varrjak.
Az én első babám vörös hajú, zöld szemű, mosolygós teremtés. Ahhoz képest, hogy az első, elégedett vagyok vele. (Persze a következőn kicsit újra módosítok. Hiába, ez az átkozott maximalizmus nem hagy nyugodni... :))


Varrtam két ruhát is, bár a második már a következő babáé.

Nagyobb és egyéb képeket a shop-ban találhattok még...

Mai idézet

"Én én vagyok.

Nincs a világon még egy ugyanilyen ember. Egyes részleteket tekintve sokan hasonlítanak hozzám, de egészében véve senki. Ennélfogva bármit teszek, azt magamnak tulajdoníthatom, hiszen én magam választottam.
Én rendelkezem mindenemmel –
a testemmel és annak minden mozdulatával;
az elmémmel, valamennyi gondolatommal és ötletemmel;
a szememmel és a képekkel, melyeket észrevesz;
az érzéseimmel, legyen bár az harag, öröm, csüggedés, szeretet, csalódottság, vagy izgalom;
a számmal és minden szóval, ami elhagyja, akár udvarias, akár durva, kedves, helyénvaló vagy sem;
a hangommal, legyen az hangos vagy kellemes;
minden cselekedetemmel, függetlenül attól, hogy saját magamra vagy másokra irányul.
Magam birtoklom a képzeletemet, az álmaimat, reményeimet és félelmeimet. Az enyémek győzelmeim és sikereim, kudarcaim és balfogásaim.
Mivel a magam ura vagyok, tökéletesen megismerhetem magamat. Ezáltal minden részemhez bensőséges szeretet és barátság fűzhet. Minden porcikámat érdekeimnek megfelelően használhatom. Tudom, hogy akadnak bennem érthetetlen vagy számomra még ismeretlen vonások, de amíg barátsággal és szeretettel viszonyulok magamhoz, addig bátran és bizakodva kereshetem a rejtélyek megoldását és önmagam jobb megértésének lehetőségeit.
Akármilyennek tűnök, bármit mondok vagy teszek, gondolok vagy érzek egy adott pillanatban, az mind-mind én vagyok. Bármely időpontban hitelesen képviselem saját magamat. Ha később visszagondolok arra, milyennek mutatkoztam, szavaimra, cselekedeteimre, eszméimre és indulataimra, talán ez vagy az tőlem idegennek tetszik majd. Akkor elvethetem azt, ami nem hozzám való, megtarthatom azt, amit lényemhez megfelelőnek bizonyult, és kitalálhatok valami újat ahelyett, amitől elfordultam.
Érzékeim és képességeim segítségével megállhatom a helyemet, közel kerülhetek másokhoz, eredményeket érhetek el, értelmet és rendszert vihetek az engem körülvevő személyek és dolgok tömegébe.
Bírok magammal, tehát irányíthatom magamat.
Én én vagyok, és így vagyok jó."
(Virginia Satir)


Kalocsai virágok a falon

Ismét Évi magyar motívumos felhívására térek vissza, egy rövid időre.
Bár nem varrtam, hanem rajzoltam, és elvinni sem tudom a helyéről :), de azért mutatom:

Egy fehér- és lyukhímzéses rozmaringágas futó részletét nagyítottam fel hálószobánk falára. A mintát Lengyel Gyöngyi: Kalocsai virágok című könyvében találtam.
Azt gondolom, ez is beleillik a "játék" témakörébe, hiszen régi magyar motívum felhasználása modern változatban...

Nyuszi újratervezés...

Megszületett a nyuszi (majdnem) végleges verziója:


Áthímeztem az arcát (bár ez csak közelről látszik), néhány tavaszi virág nyiladozik már a ruhácskáján - amit újra varrtam, mert az előző nagy lett -, és egy kis tetkó is megbújik a szoknya alatt...



Egyébként szép termetes nyuszkó, mert a füleit nem számítva 50 centis őkelme.


Magyar motívumokat mindenkinek!!!

Mindenki figyelmébe ajánlom nagy szeretettel Évi felhívását! Már egy ideje én is gondolkodom rajta, hogyan vihetném be a munkáimba gyönyörű népi motívumainkat. Ugyan még konkrét elképzelésem nincs, csak néhány ötlet-kezdemény, azért mindenképpen csatlakozom a "mozgalomhoz".
Gyertek Ti is! Izgalmas kihívásnak ígérkezik.



Ugye, milyen szép ez a sárközi hímzés!
(Nem saját! Sajnos már nem tudom, hol találtam...)

Nyuszi ül a hóban...

Tudom, hogy még csak január eleje van, mégis kedvem támadt egy nyuszi varrásához. Persze nem elhanyagolható ok rá, hogy megkaptam karácsonyra Melanie Hurlston: Ezerszínű textilcsodák című könyvét.
Bella nyuszi nagyon megtetszett, de mivel mostanában újra inkább fehér és natur színekben gondolkodom, kicsit átalakítottam... Íme az eredeti:

Melanie blogja egyéb itt található. Nagyon sok színes gyönyörűséget, és keddenként hasznos szabás-varrás tanácsokat találhattok nála.

Szóval az én nyuszim így fest jelenleg:


Ruhácskája hátulról, és ő maga, egy szál bundában:


Az a helyzet, hogy a ruha méret nem passzol igazán, mert félreértettem(?) a leírást. Ha valaki nekilát megvarrni, akkor a nyuszi szabásmintájához kell varrásráhagyás, ezzel szemben a ruha eleve fél centi varrásráhagyással van megrajzolva. Persze én a saját fejem után, erre is rászámoltam... Úgyhogy most varrhatok a ruhához egy nagyobb nyulat, a nyuszihoz meg egy kisebb ruhát...:)))
Egyébként nagyon tetszik a formája, ezt fogom tovább fejleszetni a későbbiekben.

Valamit azért mutatok...

Kulcstartó gyártásba fogtam. A forma ismerős lehet, ez volt az alapja a karácsonyi házikóknak is, na meg már mutattam a saját kulcstartómat is...


Ilyesmik készülnek mindenféle színkombinációban. Itt várnak kiszabva az asztalon...

És észrevettétek? Van cimkém!!! Méghozzá saját készítésű! Hónapokkal ezelőtt találtam a PatchworkPottery blogon az ötletet, most végre sikerült megvalósítanom.
Részletesen leírja az elkészítést, képekkel illusztálva.
Azért röviden: pólóra vasalható nyomtatópapírra, tükrözve(!) kinyomtatjuk a kívánt szöveget, majd felvasaljuk a mellékelt leírás szerint a pamut szalagunkra. Én egyszerű Köpper szalagot használtam. Feldaraboljuk cimke méretűre, és máris varrhatjuk az alkotásainkba...
Sokkal olcsóbb, mint gyártatni, és szép, egyedi!
(Varrásnál érdemes odafigyelni, hogy "arccal előre" álljon a szalag, különben úgy jártok, mint én az első házikónál...:) Hiába, a tanulópénzt meg kell fizetni!!! Persze ki is bonthatnám...)

Nehezen indul...

a blogolás - meg minden egyéb is - a karácsonyi hajrát követően. Elkezdtem már újra varrogatni, de főleg szabtam és terveztem, így ezekről még nem sokat tudok írni, mutatni. Leginkább ötleteket, ihletet várok... Addig is nézegetem a blogokat, ki tudott már ennél tovább is lépni. (Azért megnyugtató, hogy a többség még nem lendült nagyon bele...:))
Barangolásaim közben tévedtem a http://fabulous-fabulous.blogspot.com/ oldalra, ami egyébként leginkább kézműves ötleteket gyűjt össze. Ott láttam meg ezeket:




A hideg téli napokon, forró bögréinket melegen tartó bélelt textilborítást ő is innét szedte. Megvásárolható a teljes elkészítési leírás, a szükséges anyagokkal.


Ugyanakkor azt gondolom, hasonlót, saját bögréinkre és ízlésünkre szabva könnyedén elkészíthetünk némi kézügyességgel. Szóval amíg nincs más ötletünk, és van ráérős időnk, egy ilyen készlettel egységessé tehetjük a bögregyűjteményünket...